PAUWELS - PAGINA
Startpagina
Familiegeschiedenis
* Aanleiding
* Kwartierstaat
* Reünies
Over mijzelf
Enjoy to Pay (SEP)
Historische links
Gastenboek
Contact
Sitemap

Pauwelsfamilie

 

Als ik het heb over de familie Pauwels, dan heb ik het over de nazaten van mijn, in de vorige eeuw overleden, grootvader Hendrik Pauwels (overl. 05-08-1969) en grootmoeder Reina Woldhek (overl. 28-07-1966) uit Borne (Twente). 

 

Ze woonden tot hun overlijden zo'n 40 jaar (sinds 1925) in Borne. Eerst op de Textielstraat 10 en later op de Burg. Bussemakerstraat 11. In die tijd zijn al hun (11) kinderen getrouwd. Hendrik Pauwels werkte in Borne op de krasafdeling van de textielfabriek Spanjaard. Hij was nauw betrokken bij de tot standkoming van de Gereformeerde Kerk aan de Schaepmanstraat: 

"Nu de twee oudste broeders van ons zijn heengegaan, menen wij goed te doen om vandaag eens op te diepen wat ze voor onze gemeente geweest zijn. In de jaren 1925 - 1926 kwamen veel grote gezinnen uit de gemeente Emmen en vestigden zich in Twente. Ook streken er enkele in Borne neer. Wat ze in hun oude woonplaats wel hadden, was er in Borne niet, n.l. geen Geref. Kerk. Er waren in die dagen een paar gezinnen en die waren bij Hengelo ingedeeld. Maar al gauw staken de broeders de hoofden bij elkaar en ook hier waren de broeders Pauwels en Veldman bij. Al gauw kreeg men een gebouw van de firma Spanjaard om er kerkdiensten te houden. Ook dit gebouw was al gauw te klein. Zo gebeurde het soms dat de koster Datema alle plaatsen weg gegeven had en hij zich zelf tevreden moest stellen met een omgekeerde emmer. Daar de toen van Emmen overgekomen gezinnen bereid waren om te offeren, werd er een bouwfonds gesticht. De instituering had plaats 11 mei 1930, en was Borne een zelfstandige kerk. Met medewerking van de firma Spanjaard als borg werd er een kerk geboud voor fl. 12.000,-- gulden. Ook moet vermeld worden dat er veel steun verleend werd door de zusterkerk van Hengelo die toen als predikant had ds. Kuyvenhoven. In 1935 gingen wij samen met Delden ds. Idema beroepen, die tot 1946 hier heeft gestaan. Daarna hebben onze gemeente achter een volgens gediend: ds. Kraan, ds. Nooteboom, ds. Ringnalda, ds. v.d. Woude. En nu mag onze geliefde predikant ds. Bos onder ons werken. (L.D.) Uit: Geref. Kerk te Borne (augustus 1969).

"Velen in de gemeente zullen vragen wie was eigenlijk br. Pauwels, die op 93-jarige leeftijd van ons heen ging. Al vele jaren kwam hij niet verder dan achter zijn woning, omdat het lopen hem niet gemakkelijk viel. Als je met hem begon over het Groninger land - Haren, waar hij zijn jeugd doorbracht of Nieuw Weerdinge, waar hij met zijn vrouw Reina jaren heeft gewoond - dan leefde hij op en kon je met hem een heel gesprek voeren. Maar ook sprak hij graag over zijn vertrouwelijke omgang met zijn Heer en Heiland. En het was hartverwarmend om met hem daarover te spreken. Hij stond buiten het actieve leven, maar was door zijn gebed nauw betrokken bij allen die hem lief waren. Dicht leefde hij bij zijn Heer en hij verlangde er naar om met Hem verenigd te worden, hoewel hij door dit verlangen en het verzadigd zijn van het leven, zonder strijd is overgegaan van de strijdende kerk naar de triomferende kerk. Moge dit tot troost zijn van zijn kinderen en wel in 't bijzonder voor de fam. Eleveld, die hun vader zo goed verzorgd hebben. (In memoriam Br. Pauwels).


Van 1917 tot 1925 woonde het hele gezin (11 kinderen) in Nieuw-Weerdinge, gemeente Emmen (Dr.) aan de 3e Kruisdiep. Hendrik Pauwels werkte op een turfgraafmachine in het veen. Hij was op z'n 49ste (in 1925) werkloos en werd toen 'geronseld' voor de textiel in Twente. Vier (van hun elf) kinderen (Aaltje, Jan, Hendrik en Reina) werden daar geboren.


De andere zeven kinderen (Renskina, Geesje, Roelof, Willempje, Harm, Harmina en Elgienus) kwamen in Onnen, gemeente Haren (Gr.) ter wereld. Daar was Hendrik Pauwels geboren (op 11-06-1876) en getogen. Hij werkte als klompenmaker en tuinman bij Niemeyer (tabaksfabriek). Voor z'n trouwen was hij ook nog verpleger in het Deventer gekkenhuis. Zijn vader Willem Pauwels, zijn grootvader Hendrik Pauwels, zijn overgrootvader Hinderikus Pauwels, zijn betovergrootvader Hindrik Egberts Pauwels, zijn oud-vader Egbert Pauwels, zijn oud-grootvader Jan Egberts Pauwels en zijn oud-overgrootvader Egbert van Gieten hebben in Onnen gewoond. Van laatstgenoemde is bekend dat hij 1677 in Onnen als lidmaat bij de kerk werd geregistreerd.

De Pauwelsfamilie heeft, gerekend tot en met grootvader Hendrik Pauwels, dus zo'n 40 jaar in Borne, 8 jaar in Nieuw-Weerdinge en 300 jaar in Onnen gewoond ! 
 

 

 

Pauwels-Pagina | Webmaster: henk.pauwels@hccnet.nl